Duurzaamheid? Gewoon doen! zeggen corporaties en gemeente Eindhoven

EINDHOVEN – De Eindhovens woningcorporaties en de gemeente gaan nauw samenwerken om sociale huurwoningen en ander vastgoed duurzamer te maken. Over een half jaar komen ze met concrete maatregelen.

Alle woningen van het aardgas af, flink isoleren en cv-ketels vervangen, zonnepanelen plaatsen, noem maar op. Het zijn flinke klussen als je bedenkt dat de woningcorporaties in Eindhoven nu al 40.000 woningen hebben. Hoe kan dat slim aangepakt worden, zonder dat de huurders de hoofdprijs betalen? Zonder dat de forse investeringen ten koste gaat van de benodigde nieuwbouw? De corporaties Sint Trudo, ‘Thuis, Woonbedrijf en Wooninc. gaan samenwerken ‘als één organisatie’ om er met de gemeente Eindhoven concreet aan te werken. In juli willen ze dan concrete maatregelen bekendmaken in een gezamenlijk ‘pact’.

Manifest

Dat hebben de vier en de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Ze hebben een manifest gesloten waarin dat staat. Om in Nederland voorop te blijven lopen is samenwerking tussen deze grote vastgoedeigenaren hard nodig, schrijven de partijen en de gemeente in een persbericht. Ze roepen echter ook de hulp van Den Haag in. De ministers Wiebes en Ollongren krijgen brieven met het verzoek ‘barrières weg te nemen en ervoor te zorgen dat het verduurzamen van woningen in een stroomversnelling komt’.

Namens de corporaties gaf directeur Ingrid de Boer voorbeelden uit de bouwregels die innovatie en verduurzaming in de weg staan. Zo moet in een badkamer de temperatuur minstens 24 graden kunnen worden en mag bij sommige luchtdicht geïsoleerde woningen het raam niet meer open.  ,,We willen de ruimte van Den Haag om dat slimmer aan te pakken”, aldus De Boer. Wethouder Yasin Torunoglu steunt het verzoek aan de ministers. ,,Maar ook de gemeenteraad moet regels kunnen loslaten en experimenteerruimte toestaan.”

Duurzaamheid

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de corporaties dat de sociale verhuurders niet genoeg geld hebben om alle doelen te halen. Ze kunnen niet én 10.000 woningen bijbouwen tot 2026 én ze betaalbaar houden én het totale bezit van dan 50.000 huizen verduurzamen. Door samen te werken, is er meer mogelijk. Hoeveel meer? Daar zijn nog geen cijfers over, aldus De Boer. Eerst gaan de medewerkers van de vier corporaties die met duurzaamheid bezig zijn aan de slag om te kijken wat ze op vier thema’s samen kunnen doen: CO2-reductie en energieneutrale, aardgasloze woningen, bewustwording van de huurders, circulair bouwen en biodiversiteit.

Nu hebben we de oplossingen nog niet”, aldus De Boer. ,,Daar gaan we samen naar op zoek. Wekelijks komen onze mensen daarvoor bijeen. Daarbij roepen we ook de hulp van andere organisaties, zoals de TU/e, Fontys, energiecoöperaties, maar ook energiebedrijf Ennatuurlijk, Enexis, en dergelijke.” Een supervisor van buiten moet de corporaties begeleiden, ,,en vooral prikkelen en scherp houden, partijen bij elkaar brengen en discussies beëindigen door te kiezen welke kant we op gaan”, aldus De Boer. Zij benadrukt dat het niet bij praten mag blijven. ,,Dat helpt ons niet om dichter bij de stip op de horizon te komen. Gewoon doen! is het motto, en de naam van ons manifest.”

Toegankelijk

En wat er uit de samenwerking komt, moet voor iedereen toegankelijk zijn, zeggen Torunoglu en  De Boer. Andere coöperaties maar ook particuliere eigenaren van woningen en ander vastgoed moeten ervan mee kunnen profiteren. ,,We merken nu in de praktijk dat Eindhoven vaak voorop loopt. Met deze samenwerking wordt Eindhoven een duurzaam voorbeeld voor de rest van Nederland”, aldus De Boer.

Torunoglu benadrukt wel dat  het niet alleen om de nieuwste technische snufjes gaat. ,,Want als die dan onbetaalbaar voor de huurders blijken, dan hebben we er niks aan. We kunnen het betaalbaar houden door samen scherp in te kopen, werk met werk te maken en te innoveren, bijvoorbeeld bij het plaatsen van zonnepanelen. En natuurlijk zal het wel ongemakkelijk zijn om op elektrisch koken over te stappen. Maar dat was bij de overgang van kolen op olie en van olie op gas ook. Als het dan maar meer comfort oplevert, dan kun je de huurder ook wel meekrijgen.”

Bron: Michel Theeuwen; ED 17-08-2018